Przygotowanie posiłków dla dzieci - porady
-
Przygotowywanie posiłków dla dzieci - porady
- 1. Zapewnić dziecku regularne posiłki co najmniej 4-5 dziennie. Każdy dzień dziecko powinno rozpocząć od zjedzenia I śniadania w domu, a II w przedszkolu. Należy dbać o estetyczny wygląd posiłków, ich regularne pory i spokojną atmosferę przy stole, gdyż ma to wpływ na prawidłowe trawienie i przyswajanie.
- 2. Codzienne pożywienie powinno zawierać różnorodną żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Tylko urozmaicone pożywienie dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Do planowania codziennego jadłospisu należy wybierać produkty niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.
- 3. Przy przygotowywaniu posiłków należy ograniczać ilość tłuszczu pochodzenia zwierzęcego oraz soli, wybierać mięso chude i preferować oleje roślinne. Sól można zastąpić przyprawami ziołowymi (należy ograniczać ostre przyprawy).
- 4. Prawidłowe żywienie wymaga spożywania produktów zawierających białko zwierzęce oraz roślinne. Oprócz posiłków mięsnych w tygodniu przygotuj dania na bazie ryb, zwłaszcza morskich oraz z udziałem roślin strączkowych. Rozkładaj produkty zwierzęce na wszystkie posiłki, gdyż w ten sposób organizm osiągnie lepsze korzyści.
- 5. Należy ograniczyć ilość zjadanych słodyczy i cukru a także słodzonych napojów.
- 6. Dzieci nie należy przekarmiać. Żaden przymus, prośby ani groźby czy nagrody nie powinny być stosowane. Tego rodzaju metody budzą tylko jeszcze większą niechęć do jedzenia.
- 7. Prawidłowe żywienie we wczesnym okresie życia wywiera decydujący wpływ na zdrowie w wieku dojrzałym. Jedzenie powinno być nie tylko zdrowe, lecz także dawać człowiekowi przyjemność.
Opracowała: Julia Stachowiak