Zespół Szkolno-Przedszkolny w Konarach

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Konarach

63-910 Miejska Górka

Konary 56

Tel: (65) 547-77-95

 

E-mail: zskonary@wp.pl

  • Statystyki

    • Odwiedziny: 562191
    • Do końca roku: 231 dni
    • Do wakacji: 38 dni
  • Kalendarium

    Wtorek, 2024-05-14

    Imieniny: Bonifacego, Julity

  • Kartka z kalendarza

Przygotowanie posiłków dla dzieci - porady

  1. Przygotowywanie posiłków dla dzieci - porady


  2. 1.  Zapewnić dziecku regularne posiłki co najmniej 4-5 dziennie. Każdy dzień dziecko powinno rozpocząć od zjedzenia I śniadania w domu, a II w przedszkolu. Należy dbać o estetyczny wygląd posiłków, ich regularne pory i spokojną atmosferę przy stole, gdyż ma to wpływ na prawidłowe trawienie i przyswajanie.
  3. 2.  Codzienne pożywienie powinno zawierać różnorodną żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Tylko urozmaicone pożywienie dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Do planowania codziennego jadłospisu należy wybierać produkty niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.
  4. 3.  Przy przygotowywaniu posiłków należy ograniczać ilość tłuszczu pochodzenia zwierzęcego oraz soli, wybierać mięso chude i preferować oleje roślinne. Sól można zastąpić przyprawami ziołowymi (należy ograniczać ostre przyprawy).
  5. 4.  Prawidłowe żywienie wymaga spożywania produktów zawierających białko zwierzęce oraz roślinne. Oprócz posiłków mięsnych w tygodniu przygotuj dania na bazie ryb, zwłaszcza morskich oraz z udziałem roślin strączkowych. Rozkładaj produkty zwierzęce na wszystkie posiłki, gdyż w ten sposób organizm osiągnie lepsze korzyści.              
  6. 5.  Należy ograniczyć ilość zjadanych słodyczy i cukru a także słodzonych napojów.
  7. 6.  Dzieci nie należy przekarmiać. Żaden przymus, prośby ani groźby czy nagrody nie powinny być stosowane. Tego rodzaju metody budzą tylko jeszcze większą niechęć do jedzenia.
  8. 7.  Prawidłowe żywienie we wczesnym okresie życia wywiera decydujący wpływ na zdrowie w wieku dojrzałym. Jedzenie powinno być nie tylko zdrowe, lecz także dawać człowiekowi przyjemność.

 

                                                         Opracowała: Julia Stachowiak